Блендер - це електроприлад, призначений для подрібнення їжі, приготування емульсій, пюре, збивання напоїв, мусів тощо, а також колки льоду.
Існує два варіанти блендера:
Стаціонарний. Зазвичай являє собою розташований на сталий підставі корпус, всередині якого розташований електродвигун - привід блендера, на який зверху одягається спеціальна вузька і висока чаша з кришкою, всередині якої розташований лопатевий ніж.
Високошвидкісний занурювальний міксер, оснащений замість віночків для збивання однієї лопатевої насадкою-ножем. Але в даний час використовуються різноманітні насадки і чаші для подрібнення, що дозволяють не тільки змішати рідкі продукти, але і подрібнити, нарізати овочі та зелень в лічені секунди. Швидко змінити насадки дозволяє спеціальний фіксатор на моторній частині, що дозволяє зробити цей прилад багатофункціональним.